10 mesta koja morate obici u Solunu

10 mesta koja morate obići u Solunu

10 mesta koja morate obići u Solunu

10 mesta koja morate obici u Solunu

Da li ste spremni da otkrijete onu “drugu stranu” Grčke, gde kuće i zgrade nisu bele, sa prepoznatljivim plavim krovovima i prozorima, ali ipak bude poseban osećaj u vama? Gde je beskrajno plavetnilo tik iza uglova živopisnih, bučnih ulica ispunjenih smehom prolaznika koji dolaze iz svih krajeva sveta, ulica čiji svaki pedalj pripoveda priče stare vekovima? Upoznajte Solun, drugu prestonicu Grčke i grad koji je večna tačka spajanja Istoka i Zapada. Netaknuta lepota ovog grada, beskonačno duga lista znamenitosti i atmosfera koju je nemoguće opisati rečima su samo mali deo razloga zbog kojih jednostavno morate posetiti Solun. Ako se pitate kojih je to 10 mesta koja morate videti u Solunu i šta je to što treba obići u ukoliko vas put nanese u ovaj prelepi grad, donosim vam predloge u nastavku!

 

1.Centar Soluna

10 mesta koja morate obići u Solunu šetalište Bela kula
source: @puzzle_group

Centar Soluna se sastoji od tri glavne ulice: Nikis avenije, smeštene tik uz more, i ulica Tsimiski i Egnatia. U bilo kom trenutku dana sve tri ulice su ispunjene gradskom bukom i vrevom koje će vam pokazati koliko je Solun živ grad. Ovaj deo grada se smatra i šoping rajom, budući da ovde možete naći mnoštvo prodavnica internacionalnih i lokalnih brendova, pa su ulice Tsimiski i Egnatia bez sumnje među 10 mesta koja morate obići u Solunu ukoliko ste raspoloženi za šoping. Tu je i nezaobilazni Aristotelov trg, prepun kafića i restorana čijim opojnim mirisima je teško odoleti, a u slučaju da se pitate gde jesti u Solunu, odgovor se nalazi samo par koraka dalje od strogog centra, u autentičnoj oblasti pod nazivom Ladadika. Ladadika je prozor u grčki način života, pa vam predlažem da sednete u neki od mnogih restorana, naručite meze i uživate u ostatku dana!

 

2. Stari grad Soluna – Ano Poli

10 mesta koja morate obici u Solunu Ano Poli
source: @vesna_rn

Stari grad ili kako ga lokalci zovu Ano Poli je ušuškan u gornjem delu Soluna i najbolje se može videti kada stojite na sredini Aristotelovog trga. Ano Poli je sačuvan od velikog požara koji je zahvatio Solun u 17. veku, a danas nosi priču dve isprepletane istorije – Otomanske i Vizantijske, koje su obeležile i oblikovale izgled i razvoj Soluna kog danas znamo. Šarene, kamene kuće i strme kaldrme u starom gradu odišu romantikom i odaju utisak da se nalazite u nekom srednjevekovnom bajkovitom gradiću. Prođite pored ruševina starog zamka sve do Trigonio kule, odakle se pružaju neverovatni pogledi na ceo grad i solunski zaliv pa sve do vrhova Olimpa.


3. Food & culture ture u Solunu

Jednom kada doživite neku sličnu turu, shvatićete da istraživanje grada nikada nije bilo zabavnije! Da, proces samostalnog otkrivanja svih lepota Soluna je zaista predivan, ali u slučaju da ste znatiželjni kao ja i želite da saznate kako lokalci ovde žive kao i da zavirite “iza scene” grčke kuhinje, onda je četvorosatna Food & culture tura u Solunu pravi izbor za vas! Licencirani vodič će vas voditi na putu otkrivanja novih ukusa i istorije koja stoji iza njih, a imaćete priliku i da saznate tradicije kojih se lokalci pridržavaju i danas. Spremite se da otkrijete mesta gde ćete jesti najukusniju hranu u Solunu, kao i da budete oduševljeni grčkom kuhinjom koja se zbog viševekovnog uticaja koji su na nju imali i istočna i zapadna kultura danas smatra jednom od najukusnijih svetskih kuhinja.

 

4. Muzeji u Solunu

10 mesta koja morate obici u Solunu Bela Kula
source: @darko_aa


Solun je grad koji ima veoma bogato kulturno nasleđe, budući da su različite kulture vladale gradom u različitim periodima u prošlosti, i ako me pitate kojih 10 mesta morate obići u Solunu, muzeji su jedan od odgovora. U sudaru starogrčke, rimske, vizantijske i otomanske imperije oblikovan je identitet ovog grada, čija je istorija prikazana u izložbama i nasleđu izvanrednih muzeja. Neki od najznačajnijih muzeja u Solunu su Muzej vizantijske kulture, Arheološki muzej kao i Muzej savremene umetnosti. Takođe, ono što malo ko zna je da je unutrašnjost čuvenog solunskog obeležja Bele kule danas pretvorena u muzej grada, gde se možete vratiti kroz vreme i otkriti razvoj Soluna od starih vremena pa do danas. Još jedan savet – ukoliko posetite Belu kulu, ne propustite spektakularne poglede koji se pružaju sa njenog vrha 🙂

 

5. Degustacija vina i maslina u Solunu

10 mesta koja morate obici u Solunu degustacija vina

Grčka je poznata kao zemlja mora i sunca, koji joj pružaju idealnu klimu za uzgoj maslina i grožđa. U slučaju da se pitate šta obići u Solunu, a da vam pruži zaista jedinstveno iskustvo, odgovor je jasan – morate probati grčko vino, masline i tečno zlato, maslinovo ulje. Degustacija vina u vinariji Ktima Gerovasiliu, mesto koje se nalazi nadomak Soluna će vam otkriti zadivljujuće vinograde, proces vinifikacije, i privatni vinski muzej i podrume. Probaćete i 8 različitih vrsta vina i meze koji zajedno čine jedinstvenu fuziju ukusa. Sa druge strane, degustacija maslina i maslinovog ulja je jedinstvena prilika da saznate više o različitim vrstama maslina, kao i posebnim tehnikama degustacije. 

 

6. Šetalište u Solunu

10 mesta koja morate obici u Solunu šetalište promenada u Solunu
source: @kricac

Solunska promenada, ili Nea Paralia jedna je od nalepših morskih promenada u celoj Evropi i garantujem vam da ćete se u nju zaljubiti na prvi pogled! Ukoliko želite da budete pravi lokalac, savetujem vam sledeće: uzmite kafu za poneti i čuveni djevrek (kuluri) i odšetajte do najpoznatijeg mesta na šetalištu – kišobrančića. Solunski kišobrani su delo savremenog umetnika Zongolpulosa koje krasi ovaj grad od 1997.godine. Unikatna i neobična skulptura nalazi se tik uz more, pa se pored Bele kule kišobrani u Solunu smatraju obeležjem grada. Nakon fotkanja, možete sesti na drveni pod pored kišobrana i uživati u slasnim ukusima i neverovatnim prizorima.

7. Planina Olimp

Private trekking at Enipeas Canyon

Na samo sat vremena vožnje od Soluna nalazi se planina Olimp, mesto u okolini Soluna koja će oduševiti sve one koji su sportski tipovi i avanturisti. Dnevni izlet do čarobne planine Olimp, kuće bogove iz grčke mitologije i nekadašnjeg Zevsovog trona je idealan način da provedete dan daleko od gradske buke i vreve. Planinarska tura po kanjonu Enipeas počinje u seocetu Litohoro, koje se nalazi u podnažju Olimpa i otkrivaće vam neponovljivu lepotu i predivne pejzaže ove planine, pa vam je toplo preporučujem za ispunjen dan u prirodi.  

8. Meteora

10 mesta koja morate obici u Solunu Meteora
source: @grckainfo

Na listi 10 mesta koja morate obići u Solunu i njegovoj okolini se nalazi i Meteora, manastirska regija i redak geološki fenomen koji je vekovima održao grčku kulturu i religiju živim. Meteora prevedeno na srpski znači “ni na nebu ni na zemlji”, što savršeno opisuje ovu regiju gde se manastiri nalaze na zadivljujućim visokim stenama. Danas se ovde nalazi 6 manastira do kojih je moguće doći na različite načine, ali kako biste iskoristili najviše od ovog obilaska predlažem vam da se prepustite znanju i iskustvu licenciranog vodiča u dnevnom izletu do Meteore

9. Halkidiki

10 mesta koja morate obici u Solunu Halkidiki
source: @nikana.gr

Uprkos dugačkoj lista mesta koje treba obići u centru Soluna, ukoliko ga posećujete tokom leta, nemojte propustiti priliku da uživate u dragulju severnogrčke obale, poluostrvu Halkidikiju, koje je definitivno jedno od 10 mesta koja morate obići kada posećujete Solun tokom leta. Možda i najpopularnija letnja destinacija u severnoj Grčkoj, Halkidiki je podeljen u tri poluostrva, ili “prsta”: Kasandru, Sitoniju i Atos. Svaki od “prstiju” je karakterističan po nečemu: Kasandra po egzotičnim plažnim barovima i celodnevnoj zabavi, Sitonija po idiličnoj prirodi i nestvarnim plažama, a Atos po čudesnim manastirima koje mogu obilaziti samo muškarci sa posebnom dozvolom. Bilo da tražite moderna mladalačka mesta ili netaknutu prirodu, tradicionalna grčka sela ili luksuzne hotelske komplekse – Halkidiki je mesto koje ima sve!

10. Krstarenje oko Atosa

10 mesta koja morate obici u Solunu krstarenje oko Atosa Halkidiki

Kao što sam već napomenula, treći “prst” Halkidikija, Atos, je manastirska regija otvorena isključivo za muškarce,a za čiji obilazak je neophodna posebna dozvola. Ipak, lepoti Atosa se posetioci najčešće dive sa nekog od mnogobrojnih krstarenja koje se organizuju. Ukrcajte se na drveni brod i tokom celog dana uživajte u krstarenju oko Atosa i opuštajućoj vožnji sa pogledom na najlepša mesta Halkidikija. Na putu ka obali Atosa svratićete i do Uranopolija, i okupati se u savršenim tirkiznim vodama Halkidikija. Dnevna krstarenja po Halkidikiju su zaista nešto posebno, te vam savetujem da ih što pre stavite na “šta obići u Solunu” listu!


I evo ga odgovor na pitanje šta obići u Solunu, i to ne jedan, nego 10! Nadam se da ćete u gradu uživati koliko i ja, jer jednom kada osetite njegovu istinsku energiju i duh, zauvek ćete mu se vraćati! 

Nevena
“Ja sam Nevena iz Beograda, zaljubljenik u marketing, putovanja i život u Grčkoj. Nakon završenih osnovnih studija, upisala sam master studije u Solunu i zauvek se zaljubila u energiju ovog predivnog grada.


U Solunu trenutno i živim, pa sam u ovom tekstu želela sam da vam predstavim sve njegove lepote, kojih zaista ima previše! Nadam se da će vam moji predlozi pomoći da sagledate očaravajuću energiju Soluna, i sigurna sam da će ovo biti samo jedan u nizu vaših susreta sa ovim gradom!”

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content
Elevating Greek Startups against COVID 19 x »